8 Mart 2025 11:59

Gıda-İş'ten 8 Mart açıklaması: Güvenceli istihdam olanakları yaratılsın

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. "Kadın işçilerin karşı karşıya olduğu düşük ücret, güvencesiz çalışma koşulları, iş yerinde baskı, mobbing ve ayrımcılık hâlâ çözüm bekleyen sorunlar arasında yer alıyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, "Çalışan kadınlar, eşit işe eşit ücret talebiyle, sendikal hakların genişletilmesi ve iş güvencesinin sağlanması için mücadele etmeye devam ediyor." denildi.

İstihdam edilen kadınların sayısının düşük olduğuna dikkat çeken açıklamada, "İstatistikler, her 10 kadından yalnızca 3'ünün istihdama katıldığını, 10 kadın işçiden yalnızca 1’inin sendikalı olduğunu ve kadınların yüzde 20’sinin yarı zamanlı çalıştırıldığını ortaya koyuyor." ifadeleri kullanıldı.

Kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi ve etkin bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çeken açıklamada, "Sendikal barajların kaldırılarak yetki itirazlarına son verilmesi, TİS hakkının özgür bir biçimde kullanılması, uyuşmazlık hâlinde çıkılan grevlerin çeşitli gerekçelerle yasaklanmasına son verilmesi, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılarak güvenceli çalışma yaşamı ve güvenceli iş hakkının hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Bakım yükünün sadece kadınlara yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan açıklamada, "Ücretsiz ve kolay erişilebilir kreş, hasta ve yaşlı bakım merkezlerinin açılarak tam zamanlı çalışma biçimiyle istihdam edildiğimiz, sosyal güvenceye kavuştuğumuz bir çalışma hakkı için mücadelemizi yükseltiyoruz." denildi.

Açıklamada şu taleplere yer verildi:

◼Eşdeğer işe eşit ücret istiyoruz

◼Kamu ve özel kuruluşlar tarafından herkes için ücretsiz kreş, gündüz bakımevi, hasta ve yaşlı bakımevleri açılsın!

◼Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık terk edilsin!

◼Çalışma saatleri düşürülsün , kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılsın!

◼İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun etkin bir biçimde uygulansın!

◼ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın!

◼Toplumsal Cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilsin!

◼Medeni Yasa değişikliği ve nafaka hakkı tartışmaya açılmasın!

◼8 Mart resmi tatil olsun!

İL İL 8 MART EYLEMLERİ

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et